Når du bruger internettet, så anvender du en IP-adresse. Denne vil afhænge af hvor du befinder dig og hvilket netværk du bruger. Kort sagt er en IP-adresse et nummer, som internetudbyderen bruger til at finde den enhed, der anvendes (f.eks. din telefon eller computer). Det er via denne, du overhovedet kan få forbindelse til internettet.
Sådan tjekker du din IP adresse
Nogle gange kan du få behov for at finde din IP-adresse, men vær opmærksom på, at den kan skifte alt efter hvor du er online. IP er en forkortelse for Internet Protocol. Den afhænger nemlig af din geografiske placering og nettet du tilgår. Derudover kan internetudbyderne nogle gange vælge at skifte adresserne, således at din IP-adresse faktisk også kan ændre sig med tiden, selvom du befinder dig samme sted.
Men hvordan tjekker du så din IP-adresse? Det er faktisk meget simpelt. Det nemmeste er nemlig at slå det op direkte på nettet, f.eks. på hjemmesiden minip.dk. Her vil du kunne se din aktuelle IP-adresse med det samme.
For at undgå forvirring er vigtigt at understrege, at der findes to slags IP-adresser:
- Ekstern IP-adresse: En adresse, der bruges hver gang, du opretter forbindelse til internettet som beskrevet ovenfor. Denne finder du nemt og hurtigt ved at besøge en hjemmeside, såsom minip.dk, som kan fortælle det på få sekunder. Det er altså denne, vi taler om i denne artikel.
- Intern IP-adresse: dette er derimod en adresse, der tildeles hver eneste enhed på et lokalt netværk. Det kaldes også routerens IP-adresse. Denne skal man identificere på en anden måde på enheden, eller man kan finde den i den information, man har fra internetudbyderen. Denne anvendes kun til tekniske formål.
IP er en forkortelse for Internet Protocol og er med til at identificere din enhed, når du kobler dig på et netværk. Således netværket kan skelne enhederne fra hinanden.
Hvad siger IP adressen om mig?
Hvor meget afslører en IP-adresse egentlig om dig, og hvem er den tilgængelig for? I Danmark er det sådan, at man ikke kan finde folks adresser eller nærmere information om dem via deres IP-adresse. Det er hvert fald kun med særlig tilladelse, fx ifm. Politiarbejde, at dette kan lade sig gøre. Den offentligt tilgængelige information inkluderer kun ganske få ting:
- Hvilken internetudbyder, du har.
- En generel geografisk placering, som ofte kan afgrænses til en bestemt kommune eller lignende. Din nærmere adresse kan altså ikke ses.
En IP-adresse indeholder derfor ikke meget information og kan ikke ”afsløre”, hvem du er.
Fast vs. dynamisk IP adresse
Selvom den ikke afslører mange detaljer om dig, så ønsker nogle alligevel ikke at kunne genkendes via denne. I dette tilfælde kan man f.eks. vælge en dynamisk IP-adresse frem for den normale, faste eller statiske. Forskellen er som følger:
- Fast eller statisk IP-adresse: Denne er forbeholdt dit netværk og forbliver derfor den samme.
- Dynamisk IP-adresse: ved denne variant vil din eksterne IP-adresse skifte hver gang, din router har været slukket i mange timer og derefter tændes igen. Den vælger således første ledige IP-adresse (DHCP-tildelt), når den tændes. Denne beholdes indtil næste gang, routeren slukkes i længere tid.